Regulament ZTP

Examenul ZTP
11/01/2011
Regulament T.N.A.R.
11/01/2011

Scopul testului ZTP este de a selecta si certifica acei dobermanni care, conform standardului rasei, sunt adecvati reproducerii, si pentru a elimina exemplarele neadecvate.
Testul ZTP poate fi arbitrat doar de arbitrii autorizati ai rasei . Arbitrul si ajutorul trebuie sa fie numiti de comitetul oficial al clubului.

ZTP-ul poate fi organizat doar cu aprobarea DV (Dobermann Verein) si evenimentul trebuie sa fie public. De asemenea ZTP-urile vor fi tinute daca sunt inscrisi cel putin 10 caini. Numarul maxim de caini care pot fi arbitrati intr-o zi este 20.

Cererile pentru examenul ZTP catre DV trebuie sa cuprinda numele si adresa clubului care organizeaza examenul, numele presedintelui examenului ZTP, numele arbitrului, data limita pentru inscriere in examen. De asemenea trebuie trecute ora inceperii si locatia exacta a examenului. Arbitrul ZTP este in masura sa decida daca locul examenului este adecvat sau nu.

ZTP-urile sunt evenimente de sine statatoare si nu pot fi tinute deodata (in aceeasi zi) cu expozitii de frumusete sau examene de lucru IPO sau Schutz.

ZTP-ul poate avea loc numai daca in ziua examenului sunt prezenti pentru arbitraj minimum 8 caini si daca locatia examenului este considerata adecvata. Arbitrul ZTP este responsabil pentru determinarea corespunderii locatiei.

Toti dobermanni care au fost crescuti conform cererii de crestere al DV si au fost radiografiati adecvat pentru Hip-Displaysia de medici autorizati pot participa la ZTP. Rezultatele radiografiei trebuie sa fie prezentate in ziua examenului. Mai mult, fiecare caine trebuie sa aiba examenul BH promovat.

Dobermannii care provin din alta tara si stapanii lor au resedinta in Germania, trebuie sa aiba hartii de transfer adecvate. Dobermanni din alta tara pot participa la ZTP atata vreme cat sunt intrunite toate cerintele DV.

Varsta minima a unui caine care participa la ZTP este de minimum 14 luni.

Caini care nu au trecut un examen ZTP anterior, pot participa la un nou ZTP doar dupa expirarea perioadei de asteptare care a fost stabilita la primul ZTP.

Cainii care nu trec ZTP-ul la a doua incercare nu mai pot fi inscrisi la un nou ZTP.

Presedintele examenului verifica documentele cerute si pregateste formularul de examen. El este responsabil si pentru desfasurarea neintrerupta a examenului precum si pentru prezenta tuturor echipamentelor necesare examenului. Trebuie sa fie prezent si un ajutor de instructor adecvat.

Trebuie sa fie luate si niste masuri de siguranta pentru examen. Toti cainni trebuie tinuti in locatia examenului in asa fel incat sa nu deranjeze nicicum examenul.

Niciun caine n-are voie sa poarte zgarda de forta pe perioada examenului.

Procedura examenului

1. Examinarea gradului de conformitate
2. Testul de temperament-Motivele de excludere al unui caine vor fi analizate mai jos: cainii agresivi, timizi, fricosi vor fi exclusi.
3.Determinarea si anuntarea rezultatului examenului ZTP pentru cainele participant.

Daca examenul ZTP este tinut cu o zi inainte de o expozitie de frumusete si arbitrat de acelasi arbitru si cainele este inscris si la ZTP si la expozitie, rezultatul ZTP va fi anuntat in ziua expozitiei.
Prima data se vor arbitra masculii urmati de femele. Observatiile arbitrului vor fi trecute in formularul de examinare ZTP si semnat de presedintele examenului. Deciziile arbitrului si evaluarile facute sunt indisputabile. Obiectiile in legatura cu erorile formale trebuie aduse inaintea presedintelui examenului in ziua examenului. In cazul in care nu este obtinuta o rezolutie, problema trebuie ridicata in fata comitetului DV pentru decizie.
Rezultatul examenului ZTP este valabila pentru toata perioada varstei de reproducere a cainelui, mai putin daca n-a fost revocat de comitetul DV din cauza unor probleme genetice descoperite ulterior. Revocarea se transmite in scris proprietarului printr-o scrisoare recomandata inregistrata.
Cainii detinuti de arbitru sau de rudele lui apropiate nu pot participa in examen arbitrat de el. Dupa concluziile examenului, rezultatele se vor inmana la fiecare proprietar, coproprietar sau conductor. O copie va fi trimisa la DV in termen de 3 zile. O copie va fi data arbitrului. Toate problemele financiare se rezolva imediat.

Reguli de arbitrare si reglementarile de performanta

Inainte de inceperea ZTP , arbitrul explica sumar scopul examenului si exercitiile care vor urma.
La inceputul examinarii competitorul si cainele se prezinta la arbitru. Presedintele examenului verifica autenticitatea pedigree-ului cu ajutorul tatuajului. Conductorul informeaza arbitrul in legatura cu dresajul, cresterea si eventualele schimbari de proprietar al cainelui.
Evaluarea conformitatii se face tinand cont de liniile stabilite de clubul aferent, de regulile si reglementarile din standardul rasei. Atentie deosebita se va acorda la defectele care pot afecta capacitatea de munca cum ar fi : cana nazala insuficient dezvoltata, spate lung si moale, defecte la picioarele anterioare sau posterioare, miscare necorespunzatoare. Deviatiile de la dimensiunile corpului fata de standard cu mai mult de 2 cm vor fi arbitrate prin reducerea clasificarii la conformitate. Deviatiile mai mari duc la excluderea individului din reproducere.
Cainii cu defecte de dentitie – cum ar fi un numar mai mic de 42 de dinti, deviatii ale formei dintilor, muscatura in prognatism sau brevignatism vor fi considerati neadecvati reproducerii.
Este important sa se observe comportamentul cainelui in timpul verificarii dentitiei deoarece poate fi un indiciu al unor probleme de temperament.
Calificativul minim care trebuie obtinut la aceasta proba:
– masculi – foarte bine
– femele – bine

Dupa evaluarea conformitatii arbitrul va cere conductorului sa se deplaseze cu cainele in diferite directii pe terenul de examen aproximativ 300 de pasi, cu lesa tinuta netensionata. In timpul acestei deplasari conductorul impreuna cu cainele vor intalni 4-6 persoane care sau stau pe loc sau se deplaseaza. Dupa asta cei 4-6 persoane vor forma un grup. Grupul nu trebuie sa fie format intr-un anumit fel sau intr-o anumita forma.
Arbitrul poate varia procedura: poate cere grupului sa se deplaseze catre conductor/caine sau poate cere conductorului sa se deplaseze cu cainele catre grup.
Cand conductorul/cainele se intalneste cu grupul este important sa se creeze situatii cat mai reale si naturale similare vietii de zi cu zi (ex. intalnirea cu unstrain si strangerea de mana cu el, caderea unor obiecte, deschiderea unei umbrele.etc.) Este important in timpul acestui exercitiu sa nu se manifeste vreo amenintare asupra cainelui- testul este pentru a evalua increderea in sine a cainelui, lipsa de teama, temperamentul, pragul de supunere si nervozitate.
Dupa aceasta arbitrul directioneaza conductorul cu cainele catre o locatie predeterminata unde conductorul leaga cainele fara a-i da vreo comanda ca: sezi, culcat, si pleaca din raza vizuala a cainelui.
In timp ce conductorul se deplaseaza la locul predeterminat, se vor trage doua focuri de arma de la o distanta de 15 pasi folosind munitie de 6 mm. Cainii care se sperie de focurile de arma sunt neadecvati reproducerii. Sensibilitatea la focurile de arma trebuie strict delimitata de frica de focurile de arma.
Locul in care este legat cainele trebuie sa fie accesibil din toate directiile (departe de garduri,ziduri,etc).
Cainele trebuie sa fie lasat singur vreo 5 minute. Arbitrul se va apropia de caine de la o distanta de 5-8 pasi si va trece pe langa el sau va merge in jurul lui la o distanta de 2-3 pasi fara sa ameninte cainele in nici un fel. Se va opri in fata sau spatele cainelui, va scapa un caiet sau ceva similar.Trebuie observat in mod special felul de manifestare a cainelui in lipsa conductorului.
Dupa asta conductorul se intoarce si ia cainele afara din zona examenului.
La indicatia arbitrului ajutorul de instructor se va duce in spatele ascunzatorii (paravan,etc)

Partea 1
Arbitrul va directiona conductorul sa mearga cu cainele intr-o anumita directie. Cainele trebuie sa fie tinut in lesa. La indicatia arbitrului ajutorul de instructor va iesi din ascunzatoare si va ataca frontal conductorul si cainele . Cainele trebuie sa-si manifeste instinctul de protectie si sa-si apere conductorul. Ajutorul va incepe sa ameninte cainele doar dupa ce acesta s-a angajat in lupta. In timpul luptei cainele va fi amenintat verbal si fizic, dar nu i se va aplica nici o lovitura cu batul.
La indicatia arbitrului conductorul opreste atacul.

Precizari la Partea 1
Este important ca ajutorul de instructor sa poarte costum de protectie format din pantaloni si jacheta. Batul folosit pentru amenintare nu trebuie sa fie prea elastic. Ajutorul trebuie sa aiba asigurare pentru acest examen. Locul folosit ca ascunzatoare trebuie sa fie variabil pentru ca nici un caine sa nu poata fi antrenat in cadrul clubului pentru un anumit tip de ascunzatoare . Masini, colturi de cladiri, trunchiuri de copaci pot fi folositi pentru acest scop. Ajutorul instructor poate actiona doar la indicatia arbitrului, in alte cuvinte momentul atacului respectiv sfarsitul sunt stabiliti de arbitru. Atacul va fi indreptat frontal asupra conductorului si nu a cainelui. Daca cainele se angajeaza in lupta, ajutorul se va indrepta catre caine si-l va ameninta verbal si fizic.Batul poate fi folosit ca amenintare dar niciodata pentru lovirea cainelui. Cainelui este permis sa muste ajutorul si in alta parte decat bratul.

Partea 2
Ajutorul se va intoarce si va fugi cam 50 de pasi. Conductorul va tine cainele doar de zgarda si va soma ajutorul sa se opreasca, dupa care va trimite cainele. Prima data ajutorul va fugi dar la indicatia arbitrului se va intoarce si va ataca cainele atunci cand acesta se va afla la 8-10 pasi de el. Ajutorul va ameninta din nou cainele , nici acum nu va aplica lovituri de bat asupra cainelui.
Conductorul are voie sa incurajeze verbal cainele. La comanda arbitrului ajutorul se va opri din atac. Conductorul va lua cainele in lesa si va merge spre arbitru.

Precizari pentru partea 2

Ajutorul trebuie sa mearga la 50 pasi distanta. Arbitrul va indica ajutorului cand sa lanseze atacul asupra cainelui, cand sa ameninte cainele verbal si fizic. Batul va fi din nou folosit doar pentru amenintare.

Clasificare caracter

Sunt posibile urmatoarele patru clasificari :
1 A
1 B
Rechemat
Necorespunzator reproducerii

1A Pentru cainii corecti la toate capitolele. Poate fi acordat doar cainelui sigur pe el si care a dat o impresie corecta atat static cat si in lupta.

1B Cainilor suficient de corecti. Va fi dat cainilor care sunt static acceptabili si prezinta ceva tendinte de aparare si lupta.

Rechemat Vor fi clasificati “rechemati” cainii care creeaza dubii in legatura cu comportamentul respectiv pun sub semnul intrebarii adecvacitatea pentru reproducere. Cainele care primeste aceasta clasificare nu va putea participa la alt ZTP la alt arbitru numai dupa expirarea unei perioade de 3 luni. Cainele poate fi clasificat “Rechemat” o singura data.

Necorespunzator reproducerii Cainii nervosi,timizi,fricosi nu pot fi clasificati apti pentru reproducere.

Resurse folosite pentru traducere :traducerea din germana a Britt E. Nickelsen britt@danika.com
Traducere din engleza : ing. Csaba Majoros, Presedinte DCR
DCR
DCR
error: Content is protected !!