Standard

Regulament premiere
11/01/2011
Statut DCR
11/01/2012

Bibendum tellus, fringilla ut, eleifend pede id nulla ac ligula at neque. Vestibulum ante sodales neque ut quam placerat id, orci. Integer aliquam. Etiam tempor varius, quam elit justo ac accumsan.

STANDARD

 • Utilizare:

Câine de însotire, de protectie si utilitar.

 • Aspect general:

Câine de talie mijlocie, constructie puternică si musculoasă. Prin linia elegantă a corpului, pozitia dreaptă si mândră, caracterul tumultuos si expresia fermă, el corespunde tipului ideal de câine mezoform.

 • Proportii importante:

Corp aproape cuadratic. La masculi, lungimea trunchiului (de la articulatia umărului până punctul cel mai proeminent al fesei) nu trebuie să depăsască înăltimea la greabăn cu mai mult de 5% (la femele – cu maximum 10%).

 • Caracter/comportament:

Dobermannul este, în mod fundamental, prietenos, pasnic, foarte atasat de familie si de copii. În selectie, se promovează un temperament echilibrat si o treaptă medie de excitabilitate. Usor de educat, lucreză din plăcere, este eficient si curajos. Este foarte atent la tot ce-l înconjoară, sigur pe sine, se adaptează circumstantelor.

 • Cap

Regiune craniană: craniu puternic, proportionat cu constructia corpului. Văzut de sus, capul trebuie să fie tronconic. Craniu plat, nu se bolteste între urechi. Linia fruntii, paralelă cu linia nasului, coboară spre ceafă, rotunjindu-se usor. Arcadele sunt bine dezvoltate, dar nu proeminente. Silonul median este vizibil. Creasta occipitală nu trebuie să fie prea marcată. Privit din fată si de sus, conturul capului trebuie să fie format din linii aproape drepte. Usoara arcuire laterală a maxilarului superior si a arcadelor zigomatice trebuie să fie în armonie cu lungimea totală a craniului. Musculatura capului este puternic dezvoltată.
Stop: slab dezvoltat, dar clar observabil.
Regiune facială: Trufă bine dezvoltată dar nu proeminentă, mai mult lată decât rotundă, cu nări mari. Este neagră la exemplarele negre, la cele maro are o nuantă mai deschisă, corespunzătoare robei.
Bot puternic, adânc, bine proportionat fată de craniu. Comisura buzelor ajunge până în dreptul molarilor. Botul este destul de lat si în dreptul incisivilor. Buze ferme, bine întinse pe maxilare, asigurând o închidere perfectă a gurii; sunt intens pigmentate, iar la exemplarele maro au o nuantă ceva mai deschisă. Maxilare puternice si late. Muscătură în foarfecă, 42 de dinti.
Ochi de dimensiune medie, ovali si de culoare închisă. La câinii maro este permisă o nuantă mai deschisă. Pleopele acoperă bine globul ocular; marginea pleoapei bordată cu cili.
Urechi: prinse sus, purtate erect si cupate la o lungime proportională cu capul. Cele necupate trebuie să fie de mărime mijlocie si cu muchea interioară lipită de obraji.

 • Gat:

Gatul este de lungime bine proportionata, iesită. Piept de lungime si lătime bine proportionate fată de trunchi. Coaste lejer arcuite. Adâncimea toracelui este aproape jumătate din înăltimea la greabăn. Front de bună lărgime si prostern bine dezvoltat si marcat * Linie inferioară net ascendentă de la stern către bazin * Coadă prinsă sus, cupată scurt (două vertebre vizibile).

 • Membre:

Tren anterior: membre cu constitutie puternică. Aplomburi drepte. Omoplati bine aderenti la cutia toracică, bine îndreptati către spate, formând un unghi de 50 grade cu orizontala. Brat de bună lungime si bine muscularizat. Unghi scapulo-humeral 105-110 grade. Coate bine lipite de corp, niciodată îndreptate în afară. Antebrat puternic si drept, bine muscularizat, de lungime bine proportionată cu ansamblul corpului. Articulatie carpiană solidă. Metacarp solid: drept, văzut din fată, din lateral usor oblic (maximum 10 grade) * Labe anterioare scurte, cu degete strânse si arcuite (labe de pisică) si unghii negre.
Tren posterior: în ansamblu, văzut din spate, datorită musculaturii puternice a bazinului, pare lat si rotunjit. Tot datorită musculaturii, coapsele, genunchii si gambele au o lărgime apreciabilă. Membre puternice, cu aplomburi drepte. Coapsă de bună lungime si lătime, puternic muscularizată Coapsa formează cu orizontala un unghi de 80-85 grade. Articulatia genunchiului robustă, formând un unghi de aproximativ 130 grade. Gambă de lungime medie, bine proportionată cu lungimea trenului posterior. Jareti bine angulati (aproximativ 140 grade). Metatarsiene scurte, paralele, perpendiculare pe sol. Labe cu degete scurte, strânse si arcuite. Unghii negre.

 • Aluri:

Alurile au o importantă deosebită, atât pentru performantele câinelui, cât si pentru aspectul său. Pasul este elastic, elegant, suplu, degajat si acoperă mult teren. Membrele anterioare se deplasează în fată cât mai mult posibil. Cele posterioare dau impulsul necesar pentru amploarea si elasticitatea miscării. Câinele păseste simultan cu membrul anterior de pe o parte si cu cel posterior de pe partea opusă. Spatele, ligamentele si articulatiile sunt rezistente.

 • Piele:

Pielea este perfect întinsă pe corp si bine pigmentată.

 • Robă:

Textură: păr de acoperire scurt, tare si culcat pe piele, cu desime egală pe toată suprafata corpului. Nu este admisă prezenta subpărului.
Culoare: negru sau maro, cu marcaje de foc bine pronuntate si perfect delimitate. Marcajele sunt plasate pe bot, pe obraji si sub ochi, pe gât, pe prostern (două pete), pe metacarp si metatars, pe labe, pe fata internă a coapselor, în jurul anusului si pe proeminenta feselor.

 • Talie:

Înăltime la greabăn: masculi 68-72 cm, femele 63-68 cm. Pentru ambele sexe, talia medie este apreciată.
Greutate: masculi 40-45 kg, femele 32-35 kg.

Defecte

Orice abatere fată de cele de mai sus constituie un defect. Fiecare defect se va penaliza în functie de mărimea respectivei abateri.

 • Aspect general:

Dimorfism sexual slab marcat, lipsă de substantă, exemplar prea usor, exemplar prea greu, prea înalt pe picioare, osatură slabă.
Cap: prea puternic, prea îngust, prea lung, stop puternic marcat sau prea sters, craniu boltit, mandibulă slab dezvoltată, ochi rotunzi, ochi proeminenti sau prea adânciti în orbite, ochi de culoare deschisă, obraji proeminenti, buze flasce, comisura buzelor evazată, urechi prinse prea sus sau prea jos.
Gât: scurt sau prea lung (dizarmonic), acoperit cu piele cutată, gât excesiv arcuit (gât de cerb).
Trunchi: spate moale, crupă tesită, spate înseuat, spinare de crap, coaste plate, torace “în butoi”, piept insuficient coborât sau prea îngust, spate prea lung, piept insuficient dezvoltat, coadă prinsă prea sus sau prea jos, linie inferioară insuficient ascendentă sau prea ascendentă (tip ogar).
Membre: angulatii prea închise sau prea deschise, iesite în exterior. Pozitia si lungimea oaselor si articulatiilor incompatibile cu prevederile Standardului, defecte de aplomb, degete insuficient dezvoltate, degete răsfirate, unghii de culoare deschisă.
Robă: Marcaje si pete de foc, prea deschise sau insuficient delimitate, de culoare neomogenă, mască de culoare prea închisă, pete mari, negre pe membre, pete prea slab marcate sau prea întinse pe piept, păr lung, moale, tern, sau ondulat, zone depigmentate, păr zburlit (mai ales pe trunchi), subpăr vizibil.
Comportament/caracter: absenta echilibrului psihic, nivel de excitabilitate prea crescut sau prea scăzut.
Talie: o abatere de ±2 cm scade calificativul cu o treaptă.
Aluri: mers neregulat, sacadat.

 • Defecte eliminatorii:

Aspect general: lipsă marcată a caracterelor sexuale.
Ochi: galbeni, heterocromie.
Dantură: prognatism, muscătură în cleste, dinti lipsă.
Robă: pete albe, păr evident mai lung, păr ondulat, păr foarte rar sau zone alopecice.
Caracter: câine sperios, nervos, sau agresiv.
Talie: abatere mai mare de ±2 cm.

 • Notă:

Masculii trebuie să aibă două testicule, ambele dezvoltate normal si complet coborâte în scrot.

DCR
DCR
error: Content is protected !!